“La qualità di un vino è un concetto inscindibile dal luogo d’origine delle uve e dalle persone che lo producono”
Paolo Galli
Le Ragose
LE RAGOSE AMARONE | RECIOTO | RISERVA | MARTA GALLI | CALOETTO | RIPASSO | CLASSICO SUPERIORE
Van 1969 tot vandaag zetten eerst zijn vader Arnaldo , wijnspecialist, nu zijn zonen Paolo , een dokter in de economie, en Marco , die in 1994 afstudeerde in de landbouw met een experimenteel proefschrift over de micro-vinificatie van lokale variëteiten, hun onderzoek en experimenten gaan steeds voort.
Na jaren van verwaarlozing werd het land ( 31 hectare waarvan vandaag 17,5 hectare wijngaarden ) in 1969 aangekocht met de toewijding om de voorkeur te geven aan kwaliteit en niet aan kwantiteit, met respect voor tradities maar met de nodige aandacht voor moderne technologieën, zowel in de wijngaard als in de kelder.
Paolo en Marco Galli (Foto) leiden vandaag het typische familiebedrijf, zetten de productiefilosofie voort en voltooien de projecten van hun ouders Arnaldo (Foto) en Marta .
Grootmoeder Marta Galli, vaak ‘La Signora del Vino’ genoemd, werd in 1990 door haar collega’s uitgeroepen tot ‘Wijnmaker van de wereld’, deels vanwege haar invloed bij het herstellen van Valpolicella als een klassieker in Italiaanse wijn en het helpen bereiken van een DOC-aanduiding.
Kleindochter Marta Galli (Foto) is genaamd naar haar grootmoeder Marta Galli, de traditie blijft gegarandeerd op het domein Le Ragose.
Kleindochter Marta Galli vertelde ons:
We hebben een specifieke bodem met een mix van mineralen en op deze plek, Le Ragose, staan al jaren wijngaarden. Het klimaat is uniek omdat er de kou van de bergen is, er is het meer, en we zijn boven de wintermist, dus er is niet zo veel kou waardoor het een heel, heel speciale plek is.
Wij maken Valpolicella, dat is een Classico Valpolicella. Dan doen we de Valpolicella Ripasso. Ripasso is de tweede fermentatie van de eenvoudige Valpolicella op de schil van Amarone. De Amaroneschillen geeft aan de wijn 5% tot 15%. Het geeft body, structuur, kleur en kracht. Het is in de eerste fase van de vendemmia of oogst dat we de druiven voor Amarone selecteren. De beste druiven voor Amarone stoppen we in plastic kisten en daarna zetten we ze drie maanden in grote vaten. Daarna worden deze geplaatst in roestvrij staal voor ongeveer 12 maanden. Daarna blijft de Amarone minimaal vijf jaar in grote vaten Slavonisch eiken voordat hij wordt gebotteld.
Het enige verschil tussen deze Amarones is de eik. De één brengt tijd door in een groot, groot vat Slavonisch eiken en de ander in Frans tonneau van vijf hectoliter, dus het is klein. Dit is het enige verschil. Mijn grootvader was de eerste die in 1983 op die manier Amarone produceerde met Frans eiken in plaats van grote vaten Slavonisch eiken.