Wijnhandel VAlpolicella

CLASSICO | RIPASSO| AMARONE

Tommasi

Amarone Classico Della Valpolicella

SPERI

Amarone Sant’Urbano 2015

Corteforte

Amarone della Valpolicella Classico

De grootse wijnen met passie

De Valpolicella zone wordt in het westen begrensd door de Bardolino DOC, gelegen langs de oevers van het Gardameer, die soortgelijke wijnen produceert als de basis Valpolicella met behulp van veel van dezelfde druiven. Het historische "hart" van de wijnbouw in Valpolicella ligt in de Monti Lessini heuvels ten noordwesten van de stad Verona. In 1968 werden de grenzen van de regio ver naar het oosten uitgebreid naar de DOC-productiezone van Soave en naar het zuiden naar de vlaktes van de noordelijke oever van de Po en zijn zijrivier de Adige. Vandaag de dag staat de oorspronkelijke zone bekend als de Valpolicella Classico zone en kan deze naar behoren worden vermeld op de wijnetiketten van wijnen die volledig zijn geproduceerd op basis van druiven die in dit gebied zijn geteeld. Vandaag de dag vindt meer dan 40% van de totale wijnproductie in Valpolicella plaats in de Classico zone, met een geschatte jaarlijkse productie van 12,2 miljoen gallons (460.000 hl). Een andere subzone die zijn naam aan de wijn mag verbinden is de Valpolicella Valpantena, gelegen in de vallei net ten oosten van Verona.
De Valpolicella-regio heeft vooral een mild tot koel continentaal klimaat dat wordt beïnvloed door de nabijheid van twee grote watermeren in het westen en de Adriatische Zee in het zuidoosten. De koelste regio's bevinden zich in de uitlopers van de Monti Lessini in het noorden, waar de koele winden vanuit de Alpen naar het zuiden waaien. Dit gebied is traditioneel geclassificeerd als de classico zone. Naar het zuiden en oosten toe wordt het klimaat warmer in de vruchtbare vlaktes van de Adige. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen ligt meestal rond de 74,5 °F (23,6 °C), met een gemiddelde neerslag van ongeveer 34 inches (860 mm). De wijngaardbodems van de regio variëren van morene grind in de buurt van het Gardameer tot meer dolomietresten met alluviale afzettingen in de vruchtbare centrale vlaktes. In het oosten en in de buurt van de Soave DOC bevinden zich verschillende gebieden met vulkanische bodems. De meest gunstig gelegen wijngaarden bevinden zich in de uitlopers van de Monti Lessini in de classico zone waar de druiven rijpen op hoogtes tussen 490 en 1.500 voet (150-460 meter).
De meeste wijnen die onder de Valpolicella DOC worden geproduceerd zijn rood en bevatten meestal een aanzienlijke hoeveelheid van de meest vooraanstaande druif van het gebied, Corvina. Andere druiven die gebruikt worden voor de productie van Valpolicella-wijn zijn meestal Rondinella en Corvinone, maar ook Molinara, Rossignola, Negrara, Barbera, Sangiovese en Bigolona. Enkele producenten experimenteren met de heropleving van de inheemse druif Oseleta in Valpolicella. De wijnen worden geproduceerd in een grote verscheidenheid aan stijlen, variërend van basis nouveau tafelwijnen, volle rode wijnen, zoete dessertwijnen en zelfs mousserende spumante. De meest elementaire Valpolicella zijn light-bodied en worden vaak licht gekoeld geserveerd. Ze hebben veel kenmerken die lijken op een Beaujolais-wijn en staan vaak bekend om hun zure kersensmaak. Terwijl de volle smaak en de Amarone-stijl een alcoholgehalte van 15-16% bereiken, hebben de meeste Valpolicella's een gematigder alcoholgehalte van ongeveer 11%. Voor wijnen met het label Valpolicella Superiore moeten de wijnen minimaal een jaar in hout rijpen en een minimum alcoholpercentage van 12% bereiken.
Wijnhandel Della Valpolicella Belgie Genk

Uit de regio van Veneto.

De Valpolicella Classico Amarone is al jaren de favoriete wijn voor al mijn familiale gebeurtenissen en feestelijkheden. Voor mijn wekelijkse wijn kies ik een valpolicella classico ripasso, prijs/kwaliteit is deze een echte topper. Deze vooral look a like amarone heeft meestal ook de belangrijkste eigenschappen van de amarone aanwezig in zijn smakenpalet, alleen is deze niet zo krachtig als de amarone?

Amarone... Voor ons de beste wijn ter wereld!!!