"Il mio vino è semplice poiché contiene tutti i colori, i profumi e i sapori tipici della mia terra: la Valpolicella. Nulla di più" Sebastiano RIGHETTI

De Crosarola wijnboer is in Fumane in Valpolicella, land van Amarone, Recioto, Ripasso en Valpolicella Superiore.

Het subtiele evenwicht tussen innovatie en traditie:
Wij zijn een jong maar zeer ervaren wijnhuis. Het lijkt misschien een paradox en dat is het niet. Onze ervaring heet Sebastiano Righetti. Twintig jaar geleden bedacht, wilde en creëerde hij Cantina Crosarola, nadat hij jarenlang in de wijnwereld had gewerkt en niet alleen bekwaamheid en voorbereiding had verworven, maar vooral een duidelijke visie op hoe zijn Valpolicella moest zijn: natuurlijk, typisch en van kwaliteit. En de prijzen die hij in de loop der jaren heeft gewonnen bewijzen dat hij gelijk had.

Van het land naar de wijngaard:
Ons verhaal begint in het begin van de twintigste eeuw, ten tijde van Sebastiano’s overgrootouders, eigenaars en boeren van grote landerijen in Casterna, een historisch dorpje midden in de Valpolicella Classica. De tijd verstreek, generaties volgden, tot in 2000 Sebastiano, een landbouwdeskundige, erfgenaam werd van een deel van die oude gronden en besloot de landbouw- en wijnbouwtraditie van zijn familie voort te zetten, maar wel op een nieuwe manier. Hij maakte gebruik van wat hij had geleerd door te werken in kleine en grote wijnmakerijen in het gebied, stichtte Cantina Crosarola en begon zijn wijn te produceren van druiven van inheemse variëteiten (Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Dindarella), gerijpt in de heuvels op wijnstokken die de laatste twee decennia bijna volledig waren vernieuwd, gekust door de zon en verzorgd met echte passie en in overeenstemming met de lokale tradities.

Werken met passie:
In het wijnhuis Crosarola wordt uitsluitend met de hand geoogst: de terrassen en de typische pergola-teelt staan ons niet toe machines te gebruiken. De selectie, die plaatsvindt onder het deskundige oog van Sebastiano, gebeurt direct op het veld en de beste partijen worden de grondstof voor de top van ons assortiment: Amarone en Amarone Riserva. En het is Sebastiano die beslist welke smaak onze wijn moet hebben: hij doet dat door voor de technische aspecten een beroep te doen op professionele oenologen, maar hij behoudt zich altijd de taak voor om een persoonlijke connotatie, een handtekening te geven aan alle producten die in de eerste plaats de typische kenmerken en dus het grondgebied moeten weerspiegelen.

Wij geloven in de natuur:
Voor ons rijmt duurzaamheid met respect voor de natuur. Een respect dat gaat van het verantwoord gebruik van glas voor de flessen (lichter, minder belastend) tot het gebruik van kurken, strikt in kurk. Wij hebben ons ook aangesloten bij het RRR-protocol – Reduci, Risparmia, Rispetta – een vrijwillige productcertificering voor Valpolicella-wijnen, die ons ertoe aanzet de agronomische technieken te rationaliseren op het gebied van bemesting, watergebruik en bescherming tegen ziekten en parasieten van de wijnstok en de druiven, zodat wij ernaar streven de chemische interventies tot een minimum te beperken.

Bekijk en Bestel nu ons aanbod van CROSAROLA