De wijnmakerij van Crosarola: Ontdek onze passie in het hart van Valpolicella

Welkom bij Crosarola, de gerenommeerde wijnmakerij gevestigd in het betoverende Fumane, te midden van de prachtige Valpolicella-regio – het thuisland van legendarische wijnen zoals Amarone, Recioto, Ripasso en Valpolicella Superiore.

Een harmonieuze balans tussen traditie en innovatie

Bij Crosarola definiëren we onszelf als een jong, dynamisch wijnhuis met een schat aan ervaring. Dit mag dan misschien als een paradox klinken, maar in werkelijkheid is het een vereniging van beide werelden. Onze grondlegger, Sebastiano Righetti, omarmde twintig jaar geleden zijn visie en creëerde Cantina Crosarola. Voordat hij dit avontuur begon, vergaarde hij waardevolle ervaring in de wijnindustrie, waarbij hij niet alleen vaardigheden en kennis opdeed, maar bovenal een heldere visie ontwikkelde over wat Valpolicella-wijnen moesten zijn: authentiek, karakteristiek en van ongeëvenaarde kwaliteit. De reeks prijzen die hij door de jaren heen heeft verzameld, getuigt van de juistheid van zijn visie.

Een toewijding aan de natuur

Bij Crosarola verbinden we duurzaamheid met een diep respect voor de natuur. Dit komt tot uiting in onze keuze voor lichtere, milieuvriendelijke flessen en het gebruik van natuurlijke kurken. Daarnaast zijn we trots lid van het RRR-protocol: Reduci, Risparmia, Rispetta – een vrijwillig certificeringsprogramma voor Valpolicella-wijnen. Hiermee streven we naar agronomische optimalisatie in bemesting, watergebruik en bescherming van druiven en wijnstokken tegen ziekten. Ons doel is om chemische interventies tot een minimum te beperken, terwijl we de prachtige tradities van Valpolicella in ere houden.

Van grond tot druif

Onze reis vindt zijn oorsprong in de vroege 20e eeuw, toen Sebastiano’s overgrootouders eigenaars en landbouwers waren in het historische Casterna, gelegen in het hart van Valpolicella Classica. Naarmate de tijd verstreek, erfde Sebastiano een deel van deze oude landerijen en in 2000 besloot hij om zijn familietraditie voort te zetten, zij het met een frisse aanpak. Als landbouwdeskundige maakte hij gebruik van zijn ervaring in zowel kleine als grote wijnhuizen in de regio. Zo ontstond Cantina Crosarola, waar hij wijnen produceert van inheemse druivenvariëteiten (zoals Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella en Dindarella). Deze druiven groeien op zonovergoten heuvels en worden met toewijding verzorgd volgens lokale tradities.

Passie in elk detail

Bij Crosarola wordt elke druif met de hand geoogst, aangezien de terrasvormige wijngaarden en traditionele pergola-technieken machinaal oogsten uitsluiten. Onder het zorgvuldige toezicht van Sebastiano vindt de selectie direct in de wijngaard plaats. De beste partijen vormen de basis voor onze topwijnen, waaronder de befaamde Amarone en Amarone Riserva. Terwijl Sebastiano voor technische aspecten samenwerkt met professionele oenologen, behoudt hij altijd de controle over de smaak van onze wijnen. Zo voegt hij persoonlijkheid en een signatuur toe aan elk product, waarbij de kenmerken van de regio en het terroir centraal staan.

"Il mio vino è semplice poiché contiene tutti i colori, i profumi e i sapori tipici della mia terra: la Valpolicella. Nulla di più" Sebastiano RIGHETTI

Ontdek en bestel nu de selectie van CROSAROLA