Cantina Corteforte

Corteforte: Een Historisch Wijngoed in Valpolicella

Corteforte vond zijn oorsprong aan het begin van de 14e eeuw, strategisch gelegen in de Fumane-vallei binnen de Valpolicella Classico-regio. Sinds 1993 heeft Corteforte zich toegelegd op het aanbieden van voortreffelijke wijnen. Elke wijn ondergaat houtlagering in eiken vaten, variërend van 3,5 hl tot 25 hl, gedurende 6-8 maanden voor Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore en tot 36 maanden voor Amarone della Valpolicella “Osan-wijngaarden”. De wijngaarden dragen de namen van de districten Osan en Bertarole.

Valpolicella: Een Complex Wijnlandschap voor Rode Wijnen

De huidige Valpolicella is een intrigerende regio die al eeuwenlang wordt gekenmerkt door wijngaarden. Typerend voor het landschap zijn de droge stenen muurtjes die de terrasvormige percelen, lokaal bekend als “marogne”, omlijsten en ondersteunen. De Valpolicella ligt op korte afstand van Verona, begrensd door de Adige-rivier in het zuiden en de Lessini-bergen in het noorden. Aan de westkant strekt het Gardameer zich uit, het grootste meer van Italië, met een mild en gematigd klimaat dat zowel druiven als olijven en kersen gedijen. De Valpolicella heeft een rijke historisch-culturele identiteit, gedeeltelijk te danken aan de aanwezigheid van de Arusnati, een bevolkingsgroep van Retische-Etruskische oorsprong.

Corteforte's Geschiedenis en Transformatie

Corteforte werd aan het begin van de 15e eeuw opgericht op een strategische locatie in de Fumane-vallei, in het Osan-district (Voxius). Oorspronkelijk bestond het uit vier zijtorens die waren verbonden door een hoge stenen muur en fungeerde het als een belangrijke verdedigingspost tegen invallen vanuit het noorden. In de 17e eeuw werd het eigendom van een vooraanstaande Veronese familie, die het transformeerde tot een adellijke buitenverblijf. Hierbij werden decoraties toegevoegd en werden rustieke gebouwen opgericht. Van de oorspronkelijke vier torens blijft er vandaag de dag nog één bewaard, voorzien van kantelen. In de late jaren 80 onderging Corteforte een transformatie tot wijnmakerij en agriturismo.

De Wijngaarden van Osan en Bertarole

Corteforte is omringd door ongeveer 3 hectare wijngaarden, gunstig gelegen qua expositie, hoogte en bodem. Deze wijngaarden werden in 1990 aangeplant volgens de traditionele Pergola Veronese-methode, met een zuidwestelijke expositie, op hoogtes tussen 150-300 meter boven de zeespiegel, op vulkanische en basaltische bodems met rode stenen en kalkstenen.

De Valpolicella-druiven

De gebruikte druiven behoren tot de traditionele Valpolicella-variëteiten, waaronder voornamelijk Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara, en andere autochtone druiven. De oogst is volledig gewijd aan de productie van de klassieke Valpolicella-wijnen: Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Amarone en Recioto della Valpolicella Classico. Het drogen van de druiven voor de productie van Amarone en Recioto gebeurt volgens strikt traditionele methoden.

Voeg je koptekst tekst hier toe

Sinds het wijnjaar 1993 worden de voortreffelijke producten van Corteforte gecommercialiseerd. Alle wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten, variërend van 3,5 hl tot 25 hl, gedurende 6-8 maanden voor Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore en tot 36 maanden voor Amarone della Valpolicella “Vigneti di Osan”. Corteforte blijft ook trouw aan de traditie van een oude Valpolicella-wijn, de Recioto Amandorlato, beschouwd als de voorvader van de Amarone, en bekend om zijn harmonie tussen de zoetheid van Recioto en de robuustheid van Amarone.

Ontdek en Bestel Vandaag nog Uit het Assortiment van Corteforte