Geschiedenis van Col Miotin Prosecco

In de vroege jaren 1900 werd het bedrijf opgericht door grootvader Sante. In de loop der tijd evolueerde het tot de jaren tachtig, toen alleen Girardo nog overbleef, samen met zijn zoon Antonio, om het bedrijf voort te zetten, zij het enkel in termen van wijnproductie. Pas in 2010 waagde Antonio de sprong om de meubelsector, waarin hij meer dan 20 jaar had gewerkt, vaarwel te zeggen en zich volledig te wijden aan het bedrijf. Dit markeerde het begin van de eerste vinificatie van Prosecco Docg en Doc voor Col Miotin. Tegenwoordig worden bij de wijnbereiding, net als vroeger, met de hand geplukte druiven van het eigen grondgebied gebruikt. De productie van Col Miotin is in de laatste jaren gestaag gegroeid, waardoor er ruimte is ontstaan voor nieuwe projecten om het wijnhuis verder uit te breiden sinds 2018.

De Natuurlijke Schoonheid van Col Miotin Prosecco

Gelegen in het hart van de Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene, een UNESCO Werelderfgoed sinds 2019, is Col Miotin een familiebedrijf sinds het begin van de jaren 1900. Om de Col Miotin-wijnen te creëren, wordt er een zorgvuldige selectie van druiven uitgevoerd, gevolgd door een zachte persing van hele trossen. Dit garandeert de hoogste kwaliteit van het product door zo min mogelijk bezinksel te verkrijgen. De mousserende wijn wordt geproduceerd volgens de Charmat-methode.

Onze Prosecco Wijngaarden en Variëteiten

Sommige van de wijnstokken in de wijngaard rondom ons landgoed zijn meer dan 50 jaar oud. We telen voornamelijk de Glera-druif, die de basis vormt voor Prosecco, maar we koesteren ook inheemse variëteiten zoals Verdiso, Perera en Bianchetta, die in de juiste verhouding bijdragen aan een harmonieuze wijn.

Wijnbouwpraktijken

Onze Prosecco wijngaarden worden in de herfst voorbereid op de winterslaap met de eerste bemestingen, ter versterking van de wijnstokken na de drukte van de oogst. In de lente volgen verdere handmatige bemestingen met geselecteerd organisch materiaal, volgens de richtlijnen van het Conegliano Valdobbiadene Docg-consortium.

“Van een echt natuurlijk theater, midden in de Prosecco heuvels van Conegliano en Valdobbiadene, UNESCO Wereld Erfgoed 2019, ontstaat COL MIOTIN familiebedrijf sinds begin 1900."

Oogst en Persing

De oogst op onze wijngaarden in de heuvels rondom de wijnmakerij wordt uitgevoerd met de hand om de kwaliteit van het product vanaf het begin te waarborgen. Het transport naar de wijnmakerij gebeurt met oogstwagens voor de daaropvolgende persing. De oogstperiode duurt 15-20 dagen vanaf half september.

Zachte Persing

De druiven worden zorgvuldig geperst, met behoud van hele druiventrossen, waarna het sap wordt opgevangen en overgebracht naar verschillende tanks voor verdere verwerking.

Spumantization

Het grootste deel van de geproduceerde wijn ondergaat spumantization. Col Miotin volgt de Italiaanse methode met behulp van drukbestendige tanks, autoclaven genaamd, waar de wijn samen met suiker en gisten wordt geïntroduceerd. Deze techniek behoudt de variëteitaroma’s van de druif en vertaalt zich in een fruitige en bloemige wijn. Het proces duurt ongeveer 60 dagen en na afloop wordt de wijn gebotteld. Na nog eens 20 dagen wordt de wijn op de markt gebracht