Beste Wijn ter Wereld volgens Wine Spectator

De Castillo Ygay Gran Reserva Especial is een indrukwekkende wijn uit Rioja, samengesteld uit 84% Tempranillo en 16% Mazuelo. Deze wijn behoort tot de uitzonderlijke “El Podio” wijnen volgens de Guia Peñin 2018.

Vinificatie en Rijping

Geproduceerd door het vooraanstaande wijnhuis Marques de Murrieta, heeft de Castillo Ygay Gran Reserva Especial 26 maanden gerijpt op Amerikaans eikenhout. Het resultaat is een expressieve, klassieke Rioja met verfijnde aroma’s van rijp zwart fruit, cederhout, kruiden en aardse tonen. De prachtige tannines zijn perfect geïntegreerd, en de afdronk is buitengewoon intens.

Perfecte Combinaties

Deze wijn vormt een uitstekende combinatie met rood vlees, wild, boeuf bourguignon, tournedos, paté, jamón en harde kazen. Hoewel de wijn al op dronk is, kan deze zich nog verder ontwikkelen tot ten minste 2040. De optimale serveertemperatuur is 16°C.

Erkenningen en Beoordelingen

In 2010 werd deze wijn door Winespectator uitgeroepen tot de beste Spaanse wijn en zelfs tot de beste wijn van de wereld. Hoewel 2011 niet onderdoet, volgens kenners, is het belangrijk op te merken dat deze wijn een indrukwekkende erkenning heeft ontvangen.

The Wine Advocate

Volgens The Wine Advocate biedt de 2011 Castillo Ygay Gran Reserva Especial een krachtigere en geconcentreerdere smaak dan zijn voorganger uit 2010. Met een lange rijpingsperiode behoudt het zijn frisheid, elegantie en evenwicht. Het toont het klassieke profiel met invloeden van Amerikaans eikenhout, waaronder aroma’s van sigarendoos, cederhout en zoete specerijen. Deze wijn heeft een buitengewoon langzaam verouderingspotentieel.

James Suckling

James Suckling geeft deze wijn 98 punten en beschrijft het als een uiterst welgemanierde Rioja met een traditioneel karakter. Het biedt een complexe neus met lagen van hartige tonen, gedroogd vlees, tabak, balsamico, gedroogde rode bessen, sinaasappelschil, leer en gedroogde paddenstoelen. Deze medium- tot full-bodied Rioja heeft een lineaire en levendige smaak met nuances die tot in de zeer lange, hartige afdronk blijven hangen. Deze wijn is zowel bij de release als na rijping een genot.