Vino Della VAlpolicella

AMARONE| RIPASSO| CLASSICO

Amarone wijn

Ten oosten van de populaire vakantiebestemming het Gardameer ligt het wijngebied Valpolicella. Dit gebied beslaat zo’n 6.000 hectare aan wijngaarden. In het gebied staan 2.400 wijnhuizen waarvan ruim de helft bestemd is voor de productie van Amarone wijnen. De Amarone heeft een volle smaak, met een overvloed aan rood rijp fruit. De wijn is gemaakt van drie maanden ingedroogde druiven waardoor de wijn een hoog alcoholpercentage heeft van 15% tot 17%. Deze manier van produceren resulteert in een sterk geconcentreerde wijn met een fluwelen afronding.

Het onstaan

Heerlijk zo’n Amarone wijn, maar hoe is deze wijn ontstaan? Het verhaal die de ronde doet is ronduit vermakelijk te noemen. Een Italiaanse wijnboer hielt zich bezig met het produceren van zoete Recioto wijn. Bij de productie van deze bekende dessertwijn, die ook te koop is bij Villa Fattoria onder de naam recioto della valpolicella, vergat de wijnboer een compleet vat. Het desbetreffende vat kon zo door gisten met als resultaat de geconcentreerde Amarone wijn zoals tegenwoordig bekend.

Productieproces

Deze onsterfelijke zeldzame druif, die de eerste winterkou overleefd, wordt aangevuld met de rondinella en de molinara druif,

Het lange drogingsproces zorgt ervoor dat de druiven wel 30% van hun gewicht kunnen verliezen. Het is daarom niet gek dat er minstens tweemaal zoveel druiven nodig zijn om een fles te produceren als bij een normale fles wijn. Bij de selectie van de druiventrossen worden alleen de oudste wijnranken gekozen. Dit in combinatie met het lange drogingsproces heeft als resultaat dat de Amarone wijn naast een hoog alcoholpercentage ook een hoog suikergehalte heeft. Hoe langer de wijn uiteindelijk gerijpt is om de eikenhouten vaten, hoe meer suiker is omgezet tot alcohol.

Valpolicella wijn staat vooral bekend om de druivensoorten die in het gebied worden gebruikt. Amarone wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara. Nieuwe wijnen of terwijl jonge wijnen kunnen nog een fruitige smaak hebben. Een oudere Amarone wijn verliest deels zijn fruitige smaak. Deze smaak maakt plaats voor een fijne bittere smaak. De druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara zijn van hoge kwaliteit. De Corvina druif voert de boventoon in het productieproces van de Amarone wijnen.